Arbeidsprosess med krakk/benk


Under arbeidet på treverstedet fikk vi i hovedoppgave å lage en skammel (lav krakk). Her skulle vi først lage skisser av krakker (lagt ved på eksamen) som skulle passe inn i forskjellige tidsrom. Her kunne vi velge mellom perioden 1870-1920 som også kalles klunkestil hvor det ofte var en del frynser og ornamenter på møblene. 1920-1960 hvor ordet funksjonalismen ble brukt, her handlet det om rette og fine linjer som var geometriske med lite ornamenter. I denne perioden var masseproduksjonen viktig og det var gjerne derfor man lagte så ”lette” møbler slik at det var lett å lage flere. Postmodernismen som man kan si begynte i etterkrigstiden hvor man prøvde å frigjøre hvor man finner en del blanding av arkitekturen fra periodene før. Jeg ønsket å lage en benk som var inspirert fra postmodernismen, fordi jeg er blitt inspirert av den skandinaviske interiørdesignen. Hvor det ofte er rene linjer som er geometriske men samtidig noen utskjæringer. Slik som i min benk hvor jeg ønsket noen utskjæringer på setet og i strekkfisken. Jeg er veldig glad i skandinavisk design og det samme er min mor, jeg ønsker nemlig å gi denne benken som en gave til henne. 

Oppgaven sier at vi skal lage en lav skammel, men jeg ønsket å lage en litt høyere og lengre ”krakk”, så jeg vil kalle min for en benk. Jeg forhørte meg med Liv om det var greit å lage en lang benk med høyere bein, noe hun syntes var greit.

Da jeg satte i gang med arbeidsprosessen begynte jeg å lage arbeidstegninger slik jeg ønsket at benken skulle se ut, jeg tegnet dem i målestokk 1:3 og tegnet fra fremsiden, ovenfra og snitt. Denne tegningen skulle være noe jeg kunne bruke slik at jeg visste hvor lange bena, setet og strekkfisken skulle være, underveis måtte jeg endre på målene og bredden med tanke på at vi høvlet en del av plankene, og målet ikke lot seg fungere slik jeg hadde tenkt. Her er mine arbeidstegninger:


 

























(Disse er også lagt ved på utstillings bordet mitt)

Jeg valgte å bruke trematerialet Osp, dette fordi jeg ønsket å male det med oljemaling og akrylmaling etterpå. Jeg kjærte ut de delene jeg trengte i bredden og deretter splittet jeg alle plankene i tre og limte dem sammen igjen. Dette var en ny teknikk jeg aldri har brukt før eller tenkt over. I etterkant har jeg blitt mer observant på treet rundt meg, hvor jeg ser at alt av parkett, bord o.l. er det blitt brukt samme teknikk. Jeg ønsket at beina mine skulle være to brede planker som skulle kneppes sammen med strekkfisken, dette gjorde selvfølgelig at jeg måtte tenke ut en liten plan med hvordan jeg skulle få dette til å fungere med vinkelen på beina. Dette var en liten utfordring for meg, da jeg først måtte finne en vinkel som kunne passe til designet, og at beina skulle kunne stå stødig. Det jeg gjorde da var å kutte ned 14 cm på beina hvor strekkfisken skulle plasseres. På strekkfisken måtte jeg da kjære ut samme vinkel som det var på beina for at den skulle passe rett inn slik at benken ville stå i vinkel. Jeg klarte å kjære ut et litt for bredt mellomrom på det ene beine som gjorde at jeg måtte sette inn en flis for å få det til å stå stødig.

Da vi skulle sette på setet måtte vi først borre 90 graders vinkler rett ned i vinklene, her skulle vi sette på sentrumstapper. Da vi skulle gjøre det samme i setet måtte vi lage en Jigg som skulle gi oss samme vinkel som var på beina. Dette syntes jeg var litt utfordrende i første omgang, men da jeg fant ut av hvordan det skulle gjøres forsto jeg prinsippet og meningen. Da jeg fant rett vinkel og hadde prøvd ut alle tappene og kuttet dem i rette lengder var benken klar for å limes på plass, her gjelder det å jobbe fort fordi limen herder veldig fort når den først er satt sammen med treet. Her møtte jeg på store problemer, fordi da limet brukte plass hvor tappene sto, ville ikke setet sette seg rett ned i beina slik den gjorde under ”generalprøven”. 





Jeg ønsket å ha noen utkjæringer i benken slik at det ikke ble en benk som så ut som planker som var satt inn i hverandre. Derfor bestemte jeg meg først for å ha to sirkler på setet, dette gjorde at jeg så at det ville være kult å ha to halvsirkler i strekkfisken som var plassert på samme plass som setet.

Jeg ville male setet mitt i sort med oljemaling og resten hvitt. Jeg prøvde meg frem med hvit oljemaling først, men jeg syntes det var for svak "finish".  Derfor malte jeg over med hvit akrylmaling som var godt blandet ut med vann. Jeg synes benken ble veldig fin, men noen skjevheter og uregelmessigheter her og der, men det gjenspeiler litt min personlighet og dette er tross alt første gang jeg bygger mitt eget design og møbel.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sløyd i 7.Klasse

Sammensatte tekster